Muurtekening Gemeente Helmond

Giga-kleurplaat

Opdrachtgever: Gemeente Helmond

In opdracht van Gemeente Helmond werkte ik in het voorjaar van 2023 aan een 60 meter lange muurtekening. Voor de kinderen, Oekraïense vluchtelingen, die wonen in het oude knip-gebouw, vormt het een giga-kleurplaat op de muren waar ze iedere dag langslopen en fietsen, of steppen en huppelen. 

De basis van de muurtekening is zwart-wit, maar eenmaal ingekleurd door de kinderen geven de muren kleur aan de lange gangen. 

Voor dit project werkte ik met een techniek die ik daarvoor nooit eerder gebruikte. Omdat het te tekenen oppervlak zo groot was, en geheel uit lijnen bestaat, én ik veel details wilde toevoegen in de tekeningen, illustreerde ik de kleurplaten eerst digitaal. Daarna plotte ik de lijnen uit een zwarte folie, en die bevestigde ik als mega-stickers op de witte muren. Het resultaat: een muur met ontzettend veel details, in strakke lijnen! Ideaal om ingekleurd te worden. 

Omdat het gehele concept en idee nog open lag -behalve dat het een kleurplaat moest zijn- schetste ik een aantal opties uit. Uiteindelijk kozen we voor het ontwerp dat als een soort brede strook over de muren loopt, zodat de kinderen er goed bij kunnen en ook echt met de karakters in de tekeningen meelopen wanneer ze door de gangen rennen en huppelen. 

Ook tekenden de kinderen hun eigen karakters en dieren, die ik verwerkte in de muurtekening. 

 

Het Eindhovens Dagblad interviewde me over dit project.

HELMOND – 60 meter aan kleurplaat, dat maakte Ilse van Kraaij voor de Oekraïense kinderen in het oude Knip-gebouw in Helmond. Een bijzondere opdracht voor de 24-jarige illustrator: ,,Ik heb zoiets nog nooit gedaan én het is op mijn voormalige school.”

NPO radio 5 vroeg me erover tijdens het radioprogramma Open Huis. 

Een gemiddelde kleurplaat is zo groot als een a4’tje, maar de kleurplaat die door Ilse van Kraaij nu heeft gemaakt is XXL. Ze maakte de kleurplaat voor gevluchte Oekraïense kinderen.